Chocolate Do Brasil

Krajina: Brazília
Región: Sítio Alto Jequitiba

Kúpou tohto produktu získate vernostné body.


8,50 28,00  s DPH

Balenie

200g

,

500g

,

1000g

Príprava

Espresso

,

french press

,

moka

Región

Amerika

Typ

100% výberová Arabica

Spôsob praženia

Stredné praženie

,

Tmavé praženie

Sladká, kakaová chuť so stredným telom a strednou aciditou, s tónmi čokolády a karamelu. Príjemná fermentovaná dochuť. Skóre 85.  Micro lot.

Spracovanie: Natural
Stupeň praženia: Full City
Nadmorská výška: 1100 m.n.m

Chuťový profil: horká čokoláda, zrelé ovocie

Metódy spracovania

Natural – suché spracovanie

Kávovníkové čerešne sa hneď po zbere rozprestrú rovnomerne na zem, kde sa sušia 20 až 30 dní.Medzitým ich farmári pravidelne otáčajú.Po sušení sa odstraňujú šupky, následne sa triedia podla velkosti a kvality.Kávy spravované natural metódou majú silnejšie a výraznejšie telo.Objavujú sa v nich sirupovo sladké, medové a ovocné tóny.

Washed – mokré spracovanie

Kávovníkové čerešne po zbere najprv putujú do špeciálnych nádrží s vodou, kde sú premyté a pretriedené.Očistené zrná putujú do kvasných nádrží, kde prebieha proces fermentácie.Trvá to 12 až 36 hodín.Po fermentácii zrná treba ešte presušiť.Sušia sa priamo na zemi a trvá to 14 až 21 dní.Pravidelne sa otáčajú.Kávy spracované mokrou metódou chutia velmi sviežo,ovocne,kvetinovo a majú vyššiu aciditu.

Honey – medová metóda spracovania

Kávovníkové čerešne sa najprv dajú do vodných nádrží, kde sa vyselektujú zrelé kusy.Potom sa pomocou mlynčekov odstráni časť šupky a dužiny, následne sa sušia na slnku a pravidelne sa otáčajú.po vysušení sa zo zrn odstránie zvyšky dužiny a šupiek.Káva spracovaná Honey metódou získava jemné ale výrazné telo, bez kyslých tónov.Charakteristické je pre ńu telo s výraznou sladkosťou.

Pulped natural

 Po zbere je káva mechanicky zbavená vrchnej šupky a dužiny. Potom sa rovno suší na tehlových terasách. Káva spracovaná Pupl Natural metódou má zvýšenú sladkosť a výrazné telo.

Stupne praženia
  • Light Cinnamon → veľmi svetlé hnedé zrnko s chuťou, ako by bolo zrno toastované, s výraznými kyselými tónmi.
  • Cinnamon → svetlé hnedé zrnko, prevláda kyslosť, telo je slabé.  káva má trávovú chuť.
  • New England – začína „first crack” → svetle hnedá farba, prevláda kyslosť a začína sa vyvíjať telo.
  • American, Light City – končí „first crack” → trošku tmavšia svetlá farba, kyslosť dosahuje maximum , začína sa rozvíjať telo. Chuť je sladšia.
  • City Plus, Medium → stredne hnedá farba zŕn, zároveň cítite všetky dôležité chute naraz. Začína sa rozvíjať sladkosť.
  • Full City → stredne tmavá hnedá farba, na povrchu sa začínajú objavovať oleje. Takmer všetky vlastnosti sú na maxime  .Vyvážená káva.
  • Light French Viennese → tmavšie hnedá farba s väčšími olejovými fliačkami, Nízka kyslosť a mohutné telo. Maximálna sladkosť. 
  • French – káva sa začína spaľovať → tmavo hnedé zrnká, veľmi výrazné oleje na povrchu, ľahko spálené tóny, žiadna kyslosť..
  • Italian → veľmi tmavé kávové zrná, začínajú sa objavovať spálené tóny, ostatné chute sú na ústupe. 
  • Spanish → tmavohnedé, takmer čierne zrnká, olejovitá, , horká, spálená chuť.
Pôvod

Regional&Commercial Lot: Nie je možné vystopovať konkrétne farmy, na ktorých boli tieto kávy vyprodukované. Sú veľmi vhodné do zmesí. Majú vyváženú aciditu a telo.

Single Origin: Dá sa presne vystopovať. Tieto kávy môžu byť aj speciality. V prípade speciality kávapropagujeme cuppingové skóre a report o kvalite.

Speciality: Zelená káva pochádzajúca z menších fariem alebo z malého osobitného zberu vo veľkej farme, ktorému producenti venovali osobitnú starostlivosť. Tieto vynikajúce kávy sú určené pre tých, ktorí hľadajú osobitnejšie kávy s výraznými chuťami a arómami.

Micro Lot: Výberová káva je ručne zbieraná avšak nemusí mať nevyhnutne vyššie  cuppingové skóre než akostné kávy. Micro Loty nakupujeme najmä preto, aby sme podporili malých farmárov, ktorí neraz žijú v chudobných pomeroch.

Podobné produkty